Gehackt

Ben ik gehackt? Zo check je het én voorkom je het!

Er zijn al veel ‘hack’-incidenten in de media verschenen. Bijvoorbeeld, de Almeerse “pornohacker” Mitchell van der K. haalde het nieuws toen hij door zijn wachtwoorden te kraken naaktfoto’s van (bekende) Nederlanders in zijn bezit kreeg. In sommige situaties zijn deze foto’s zelfs op internet verschenen, zoals die van vlogster Laura Ponticorvo. Uiteraard wil je niet dat jouw persoonlijke documenten, afbeeldingen of video’s gehackt worden. En als zakenman wil je absoluut voorkomen dat er gevoelige gegevens openbaar worden gemaakt. Hoe kan je nu controleren of je gehackt bent en hoe kan je dit voorkomen? We geven een paar nuttige tips.

Check of je gehackt bent

In de loop der tijd zijn er al veel gegevens buitgemaakt, en de ene hack is wat groter dan de andere. De beveiligingsonderzoeker Troy Hunt zette daarom de website ‘Have I been powned” op waarmee jij heel eenvoudig kunt checken of je slachtoffer bent geweest van een hack. Het enige wat je hoeft te doen is je e-mailadres invullen en vervolgens zie je direct of je gehackt bent. Vul hier alle e-mailadressen in, van jou persoonlijk en van je bedrijf, zodat je van al deze e-mailadressen weet of ze gehackt zijn. Blijkt dit zo te zijn? Dan is het belangrijk om dit wachtwoord zo snel mogelijk aan te passen.

Voorkomen is beter dan genezen

De tool waarmee je kunt zien of je gehackt bent is natuurlijk superhandig. Maar het is ook belangrijk dat je in de toekomst zoveel probeert te voorkomen dat je gehackt wordt. Nu kun je dit natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar er zijn wel een aantal manieren waarmee je het de hackers moeilijker maakt:

1. Zorg altijd voor een sterk wachtwoord
Je moet deze tip vast vaker gehoord hebben, al blijven heel veel mensen hardleers met wachtwoorden zoals ‘Welkom01’, ‘wachtwoord’ de naam van hun partner of hond of zelfs ‘12345’. Hackers proberen de ‘standaard’ of voor de hand liggende wachtwoorden altijd allemaal uit, dus de kans dat die van jou aan bod komt is dan heel groot. Probeer altijd een wachtwoord samen te stellen met zowel hoofdletters als kleine letters in een niet logische reeks, in combinatie met cijfers en liefst ook symbolen. Op die manier zorg je er in ieder geval voor dat een hacker je wachtwoord niet kan raden. Moeite met het onthouden van al je wachtwoorden? Maak dan gebruik van een tool zoals ‘1Password’ of ‘LastPass’ voor het opslaan van je wachtwoorden.

2. Geef niet zomaar iedereen toegangben ik gehackt
Ook dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar tegenwoordig kun je heel eenvoudig een website toegang geven tot jouw informatie. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch inloggen via Google of Facebook. En zo zijn er diverse apps op bijvoorbeeld je telefoon die toegang kunnen hebben tot jouw informatie. Om te checken welke apps dit zijn, kun je een app gebruiken zoals MyPermissons.

3. Beveiligd uploaden in de cloud
Het is zo makkelijk, je foto’s of bestanden even uploaden in Google Drive, Dropbox, iCloud of OneDrive, maar dit zorgt er ook voor dat hackers meteen alles van je hebben als ze je hacken. Een oplossing: de bestanden versleutelen voordat je ze opslaat in de cloud. In dit artikel op Computertotaal.nl lees je daar meer over.

4. Inloggen in twee stappen
De meeste banken maken inmiddels al gebruik van zogeheten tweestapsverificatie door middel van tan-codes of de een extra wachtwoord met een random reader. Deze tweestapsverificatie zorgt ervoor dat een hacker niet genoeg heeft aan alleen je wachtwoord en deze manier van beveiligen wordt voor steeds meer diensten toegepast. Als deze mogelijkheid er is, gebruik deze dan en kijk in hoeverre het voor jou toe te passen is.

Hulp nodig voor het beveiligen van je website?

Als het gaat om je website wil je natuurlijk ook niet dat je gegevens in handen komen van een hacker. Wil je zeker weten dat jouw website optimaal beveiligd is? Neem dan contact op met Online Exposure, wij helpen je graag.