Website

Is jouw website goed beveiligd?

Heeft jouw website al een beveiligde HTTPS verbinding?

Na de meest recente updates van de Google Chrome en Firefox browsers, is het van cruciaal belang om je website te beveiligen met een veiligheidsprotocol, ofwel een SSL-certificaat. Je wilt toch ook zeker je bezoekers een betrouwbare website aanbieden, in overeenstemming met de nieuwe privacywet? Het waarschuwingssysteem van de nieuwste browserupdates strekt zich nu niet meer enkel uit tot websites met invulvelden voor wachtwoorden of bankinformatie. Het geldt nu ook voor websites met alle soorten inhoud.

Hoe kun je een beveiligde website herkennen?

Een url die begint met ‘HTTPS’ is een website met een veilige verbinding. De ‘s’ van HTTPS staat voor ‘secure’. Je herkent een beveiligde website ook aan het groene slotje dat vóór het webadres (of url) wordt weergegeven. Bij een website met een onbeveiligde verbinding zal in de adresbalk een rood streepje door het slotje te zien zijn.

Beveilig je website met SSL

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een verklaring waarmee je de echtheid van je website aantoont. Je domeingegevens, zoals website-eigenaar en rechtsvorm zijn daarmee geverifieerd. Dit bewijs wordt afgegeven door een bevoegde derde partij, een certificerings-instantie. SSL kun je bij sommige partijen gratis laten instellen op je website, maar het beste is om dit via je eigen webhostingpartij te regelen.

Wat doet een SSL-beveiliging nog meer voor jouw website?

Met een SSL-installatie op je website zorg je dat alle dataverkeer van de bezoeker wordt versleuteld. Hiermee is je website beschermd tegen meekijkers, misbruik of wijziging van gegevens. Het dataverkeer tussen twee systemen (de pc van de gebruiker en de website) is beveiligd en je garandeert een veilige internetverbinding voor je website.

4 redenen om je website te beveiligen met een SSL-certificaat

1. Het is verplicht vanuit de Wet Bescherming Persoonsgegevens om al het dataverkeer van je website te beschermen.
2. Je biedt je websitebezoekers het vertrouwen dat je website veilig is.
3. Websites met SSL-certificaat ranken vaak hoger in de zoekresultaten van Google.
4. Chrome en Firefox laten duidelijk zien wanneer een website geen SSL-certificaat bevat, je kunt er dus niet meer omheen.
Tip: update je SSL-certificaat altijd op tijd en laat ‘m niet verlopen.

Tips bij het beveiligen van je website met SSL

• Bij het verhuizen (migreren) van je website van HTTP naar HTTPS, moet je voor je sitemap, pagina’s en bestanden (afbeeldingen, scripts) alle links omzetten. Maak gebruik van 301-redirects voor het ondervangen van bezoekers en zoekmachines die nog op je HTTP-pagina’s komen en deze door te leiden naar je HTTPS-pagina’s.

• Controleer of je al webpagina’s vanuit je Chrome-browser het groene slotje voor de url weergeven. Zo niet, dan is die pagina nog niet omgezet naar HTTPS. Gebruik eventueel een SSL-checker zoals jitbit.com om je pagina’s met HTTP makkelijker terug te vinden.

• Bij migratie van je website van HTTP naar HTTPS, indiceert Google dat als een websiteverplaatsing met url-wijziging. Stel diensten zoals Google Search Console dus opnieuw in.

• Check ook of in je certificaat alle hostnamen naar je website leiden.

Conclusie

Je wilt je bezoekers natuurlijk het vertrouwen bieden van een beveiligde website. Het SSL-certificaat van een website kan voor Google een groot onderdeel zijn bij het bepalen van de ranking in zoekresultaten. Hoog tijd om je website met SSL te beveiligen als je dit nog niet gedaan hebt dus. Niet alleen websites met invoervelden voor privacygevoelige gegevens moeten tegenwoordig een veilige HTTPS-verbinding bevatten. Dit geldt voor websites met alle soorten content. Wil je meer weten over websites, marketing en strategie of heb je tips nodig bij het beveiligen van je website? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!