Spam

Omgaan met spam: 5 handige tips

Spam is zonder twijfel een van de grootste irritaties op het internet. Ongevraagde e-mails in je inbox die je eigenlijk niet nodig hebt. Het is jammer genoeg onvermijdelijk dat je e-mailadres op een bepaald moment in contact komt met spam. We kunnen je echter een aantal suggesties geven om de hinder van ongewenste e-mails zoveel mogelijk te verminderen.

1. Geen afbeeldingen downloaden als je de afzender niet vertrouwt
Je hebt het vast weleens gezien dat afbeeldingen in e-mails niet altijd meteen worden gedownload. Dat heeft een reden. Spammers voegen namelijk bewust afbeeldingen toe aan een e-mail om te verifiëren of een e-mailadres daadwerkelijk nog actief is. Dit kunnen ze zien als een afbeelding ook daadwerkelijk gedownload wordt. Het advies is daarom ook om afbeeldingen niet te downloaden als je de afzender niet vertrouwt.

2. Geef je e-mailadres niet zomaar overal door
Tegenwoordig wordt bijna overal heel snel om een e-mailadres gevraagd. Het zou natuurlijk fijn zijn als ze voorzichtig omgaan met persoonlijke gegevens, maar dat is helaas niet altijd zo. Er zijn zelfs bedrijven die e-mailadressen doorverkopen aan derden. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en je e-mailadres niet zomaar overal door te geven. Of gebruik een niet-bestaand e-mailadres als het echt noodzakelijk is om je e-mailadres door te geven.

3. Laat je e-mailadres nooit zomaar online achter
In navolging op de vorige tip is het ook belangrijk om je e-mailadres nooit zomaar ergens openbaar achter te laten. Denk aan een forum of je eigen website. Er zijn speciale robots die op zoek gaan naar e-mailadressen en deze opslaan voor andere doeleinden. Een mogelijke oplossing voor je website is een contactformulier in plaats van je e-mailadres. Maar je kunt ook in plaats van het @-tekentje de letters AT of een spatie gebruiken zodat je e-mailadres niet herkenbaar is. Als je het extra wilt beveiligen, zijn er ook programma’s die e-mailadressen kunnen versleutelen voordat het in de HTML code wordt geplaatst zoals het programma E_Cloaker (te downloaden via: www.codefoot.com).

4. Maak gebruik van een spamfilter
Krijg je toch veel ongewenste e-mail binnen? Dan kunnen we je aanraden om een spamfilter te gebruiken. Deze wordt vaak beschikbaar gesteld door de provider en kan tegen een maandelijkse vergoeding geactiveerd worden. Een spamfilter controleert binnenkomende berichten automatisch en verwijdert of verplaatst ze. Meer weten neem dan contact op!

5. Check je inbox met ongewenste e-mails
Houd er wel rekening mee dat een spamfilter mogelijk gewenste berichten kan filteren. Het is dus wel belangrijk om de map met ‘Ongewenste e-mail’ regelmatig te checken op de zogeheten ‘false positives’.

Met behulp van bovenstaande tips kun je de overlast door ongewenste e-mails zoveel mogelijk tot een minimum beperken. Dat scheelt weer!